Pokrmy, ktoré im servíruje Claudia Ederová, tmavovláska z Innsbrucku, si jazdci tímu Bora-Argon nemôžu vynachváliť. Avšak pozor, klasickú šéfkuchárka ich Claudia nie je. V tomto odbore sa nevyučila.
Skôr je tu študentkou "na prázdninách".
"Študujem výživové poradenstvo, na jeseň ma čakajú štátnice," prezrádza. Diplomovú prácu píše o výžive cyklistov. "Takže vlastne naberám materiál i tu, miesto prázdnin. A varenie je môj koníček. "
Že je v ňom výborná, oslavoval už vlani Leopold König, keď ešte vo farbách tohto tímu na Tour de France exceloval.Teraz zostal v partii Bory z dvoch Čechov už len Jan Bárta.
"Najradšej mám na večeru zemiaky," prezrádza ťahúň zo Sobůlek na Kyjovský.
A Claudia to veľmi dobre vie.
"Jan proste zemiaky miluje. Nikto ich nezje toľko ako on. Ďalšie jazdci preferujú skôr cestoviny, ale špeciálne pre Jána dávam každý deň bet365 stavky bet365 mobil na bufet na večeru aj zemiaky na najrôznejšie spôsob. Aby si tam každý našiel, čo má rád. "
Veľa toho Claudia počas Tour nenaspia. "Asi tak päť hodín denne," usudzuje. "Dni bývajú dlhé, práca je veľa. A v noci sa tu bet365 kvôli tomu horúčave ani veľmi spať nedá. "
Stres, v ktorý sa putovanie po trase Tour toľkokrát premieňa, dolieha už tiež na ňu.Napriek tomu dokáže rozosmiať celú partiu. "Keď si večer s členmi tímu na chvíľu sadneme, naozaj si to užívam." Len sa nikdy nezmiznú pri stole všetci. "Polovica chalanov je vždy na večeru a druhá na masáži. To aby sme sa vystriedali, "vysvetľuje Bárta.
Sama som ako grilované kura
Vlastného kuchára si už v minulom desaťročí vozil na Tour tím Lance Armstronga, módou posledných piatich rokov sa potom u elitných stajní stali kuchárske trucky. Najbohatší tímy, ako sú Tinkoff-Saxo či Sky, si vozia aj dvaja kuchára.Pričom kuchyne ovládajú na Tour predovšetkým Dáni.
Hannah Grantová, šéfkuchárka Tinkoff-Saxo, už spísala aj knihu cyklistických receptov, preloženú do radu jazykov vrátane češtiny.
fanúšičky Hannah je tiež Claudia. Dokonca si jej samolepku prilepila na svoj kuchynský truck. A ten je v konvoji Tour unikátne. Ide totiž o jedinú presklenou pojazdnú kuchyni na tomto závode. Všetko, čo sa v nej deje, je zvonku vidieť.
Hľadajte za tým predovšetkým reklamnú stratégiu sponzora stajne.Potom, čo podporu ukončil softvérový gigant NetApp, platí účty nemeckého tímu mladá firma Bora, vyrábajúca revolučný typy digestorom.
Pojazdnú kuchyni, ktorá predtým slúžila pri propagačných akciách Bory, tento rok na jar prestavali pre potreby cyklistického tímu a na prípravnom závode Dauphiné si v júni odbila premiéru.
"Hneď sa mi pracuje na Tour oveľa lepšie ako vlani," oceňuje Claudia. "Vtedy som sa ešte musela spoliehať na hotelovej kuchyne a nikdy som dopredu nevedela, aké podmienky tam nájdem."
Teraz jedlo navarí vo "svojom" a v hotelovej reštaurácii je jazdcom aj ďalším členom tímu jenom servíruje.Vnútri presklené kuchyne, kde si môže pripadať ako vo výkladnej skrini, síce beží klimatizácia, ale ak sa ostré slnko opiera do skla, je zle. "Keď pritom ešte varíte, pripadáte bet 365 si ako v saune.
To som sama ako grilované kura, "opäť sa zurčivej rozosmeje.
Chcel by som buchty s makom
Skoro ráno najprv pripravuje pochutiny na raňajky: ovsenej kaše, ovocné šaláty či palacinky, ktoré pridá k ponuke hotelovej raňajky. Pred etapami navyše nachystá jazdcom malé desiaty na trať aj popoludňajšie jedlo, ktoré zjedia v autobuse po etape.Ešte pred poludním potom odchádza do ďalšieho hotela, kde sa tím ubytuje.
Nie, truck si sama neriadi. "Na to mám Marka," zmieni svojho pomocníka. "Križovať s truckom tu v tých serpentínach, to nie je nič pre mňa. Transfery sú pre mňa z celej Tour najhoršie. "Včera odoslali organizátori konvoj Tour do cieľa po obchádzkové trase dlhej 370 kilometrov!
Po príchode do ďalšieho hotela skontroluje Claudia zázemie aj zásoby, uprace, jede nakúpiť a pr ipraví večeru. Jazdci dostanú na výber z niekoľkých pokrmov. Neoddeliteľnou súčasťou je avokádo, z mäsa dominujú ryby a kuracie, tiež na stredne prepečené steaky dvakrát týždenne dôjde.
Špecifické sú vždy voľné dni. Vtedy sa snažia narušiť predsa len trochu jednotvárny jedálniček. "Takže v Pau bola pizza.Hlave pomôže, keď telo dostane niečo iné. "
A dezerty? "Ján mi chodí na čokoládu," líči. Môže mu ponúknuť aj brownies, cookies, trhance.
"Ale sladké k večeru na stôl neservírujte, niektorí jazdci si to neželajú. Zato iní naopak sladkosti vyžadujú. Mám je pre nich bokom. Hlavne keď majú zlý deň, chodia za mnou a pýtajú sa: Claudie, máš v trucku niečo sladké? "
Ak by mal Jan Bárta vysloviť jedno špeciálne želanie, tak tu je:" Buchty s makom. "
Chvíľu nám trvá, než vygoogluje, ako túto požiadavku správne preložiť. Obrázok pomôže.Potom Claudia chápavo prikývne.
A tak kto vie, možno dôjde do konca Tour tiež na buchty pre českého Honzu z nemeckého tímu.
bet365 bonus
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára